Článek
IH21

Ohlédnutí se za uplynulým rokem

Publikováno dne:
23.12.2021

Jako společnost za sebou máme další turbulentní rok, který se točil především kolem dvou zásadních témat - přetrvávající pandemie a důležitých voleb do Poslanecké sněmovny. A právě druhému zmíněnému jsme se v uplynulém roce v našem Institutu intenzivně věnovali na mnoha úrovních. Pokračující pandemie však také významným způsobem otřásá společností a odkrývá důležitá společenská témata, jakými jsou nenávistné projevy a svoboda slova. Tímto směrem se naše kroky v uplynulém roce rovněž ubíraly.

Mnozí političtí komentátoři začali již zkraje roku hovořit o letošních volbách do Poslanecké sněmovny jako o jedněch z nejdůležitějších v porevoluční historii. A záhy pozornost k volbám ještě více umocnil Ústavní soud, který zrušil část volebního zákona, čímž významně ovlivnil pravidla hry. Zrušená část se týkala především metody přepočtu hlasů na mandáty. Proto jsme připravili interaktivní kalkulačku přepočtových metod, díky které si mohl každý vyzkoušet, které metody přinášejí poměrnější výsledky a jak by za použití jiných metod dopadly všechny volby od roku 1996. Náš výzkumný tým také provedl srovnání návrhů volební reformy. Matematik a zakladatel našeho institutu Karel Janeček zároveň sepsal návrh volebního zákona, který v Poslanecké sněmovně prostřednictvím pozměňovacího návrhu (Sněmovní tisk 1170/2) předložil poslanec Vojtěch Pikal. Nový volební systém však nakonec vzešel z návrhu poslance Marka Bendy, podle kterého mj. zrušený D’Hondtův dělitel nahradila Imperialiho kvóta.

Jak se volby přibližovaly, zaměřili jsme se na předvolební průzkumy, na nichž jsme chtěli ukázat, jak by mohly dopadnout volby, kdyby se v nich využívala D21 –⁠ Janečkova metoda. Naše průzkumy, které jsme realizovali ve spolupráci s výzkumným ústavem STEM v dubnu a v září ukázaly nejen aktuální preference voličů, ale například také napověděly, ke kterým stranám by se voliči přiklonili, kdyby mohli udělit více plusových hlasů a komu by naopak udělili svůj hlas minusový. Také jsme Vám nabídli možnost vyzkoušet si prostřednictvím metody D21 vybrat nejpřijatelnějšího kandidáta na premiéra v sociální hře Hledá se premiér. Samotné říjnové volby přinesly celou řadu překvapení. Jedním z největších bylo kroužkovací fiasko Pirátů. Naopak žen vynesly preferenční hlasy do Poslanecké sněmovny nejvíce v historii. Právě dopadům kroužkovacího mechanismu jsme se věnovali v naší analýze. Preferenční hlasování však nebylo jediným překvapením letošních voleb. Byli jsme totiž také svědky volebního paradoxu, který přinesla právě zmiňovaná změna volebního zákona.


V letošním roce se nám také podařilo vydat dvě významné knižní publikace. První z nich nese název Změň pravidla, změníš hru, a je průvodcem volebním systémem. Čtenáři či posluchači ukáže, proč je tak zásadní, jaký volební systém používáme k výběru našich zástupců. Tato příručka je volně ke stažení na našem webu. Druhou publikací je kniha Nenávist americké profesorky práva Nadine Strossenové, kterou naleznete u vašich knihkupců. Ta je obhajobou svobody projevu na úkor cenzury a přemrštěné regulace. Svoboda slova, jak ji vykládá americká justice, je podle autorky nejlepší obranou proti projevům nenávisti.

Pod záštitou místopředsedy Senátu PČR jsme uspořádali třetí ročník mezinárodního vědeckého symposia Sociální singularita v 21. století: Svět na křižovatce dějin, na kterém vystoupili přední odborníci z Yalu, Oxfordu, Cardiffu a dalších světových univerzit. Nechyběla jména světové vědy, jako L. A. Paul, Kate Raworth či Peter Boghossian. Ti svá vystoupení zasadili do kontextu jedinečné doby, ve které se právě ocitáme, v níž dochází k zásadním společenským změnám. Pokud vás zajímá, kam se na této křižovatce dějin dále vydat, pak přijměte pozvání ke shlédnutí videozáznamů přednášek z této konference.

V letošním roce zaznamenala nebývalý úspěch také D21 –⁠ Janečkova metoda. Ta se již několik let úspěšně využívá právě k hlasování v participativních rozpočtech v obcích a na školách nejen v Česku, ale také na Slovensku či ve Spojených státech. Letos si však metodu mohly vyzkoušet statisíce lidí najednou, jelikož byla využita k hlasování v populární anketě Český slavík 21. A právě aplikace metody D21 pomohla vdechnout nový život této anketě o nejoblíbenější zpěváky, zpěvačky, kapely a rappery, která má za sebou téměř šedesátiletou tradici. Právě metoda D21 totiž umožnila rozdělit až 5 hlasů v každé kategorii,  a dopomohla tak ke spravedlivějším výsledkům. Zvýhodnila totiž konsensuální interprety, kteří byli schopni oslovit také publikum své konkurence.

I na poli participativních aktivit si však metoda vedla na výbornou. Navzdory celosvětové pandemii se nám letos podařilo už popáté uspořádat participativní rozpočet v New Yorku a v celé řadě českých měst. Troufáme si říci, že jsme v České republice v minulých letech pomohli zasadit semínko občanské participace. Města a obce čím dál více naslouchají občanům, trend participace v České republice i zahraničí neustále roste. Z praktických důvodů jsme se proto rozhodli v polovině roku přesunout aktivity Participace 21 z naší neziskové organizace Institute H21 do samostatné společnosti Decision 21.

A co plánujeme na příští rok?

Naše výzkumné oddělení bude mít opět plné ruce práce. V roce 2022 nás totiž čekají další, tentokráte komunální, volby, ve kterých budou lidé vybírat své zastupitele v obcích. Rovněž lze očekávat, že naplno propuknou také kampaně prezidentských kandidátů. Mirek Líbal a jeho tým tak nabídnou analýzu předvolebních průzkumů i složitější vhled do mechanismů voleb. A jelikož prezidentská volba je vždy tak trochu zrcadlem společnosti, jejích kvalit a problémů, můžete se těšit na příspěvky našeho ředitele Adama Růžičky a jeho kolegů na téma osobitého vztahu Čechů a demokracie, rozdělované společnosti a svobody slova. Když jsme u svobody slova, připravujeme další knihu (a zatím vám neřekneme jakou, ale bude se pěkně hodit do série k těm ostatním). Plánujeme také další ročník našeho Symposia - s příchodem podzimu a startem nového akademického roku znovu nahlédneme na problémy 21. století trochu víc odborně, než s kamarády a rodinou u piva. Podzim je však zatím stále daleko, tak se nyní zaměřme právě na naše nejbližší.

Děkujeme za vaši přízeň, užijte si veselé Vánoce a do nového roku přejeme mnoho úspěchů!

Michal Tománek

Manažer marketingu a PR
michal.tomanek@ih21.org
Zobrazit profil

Další aktuality

Naše nejnovější texty nebo videa
Demokracie a svoboda
Zveme Vás na konferenci Svoboda projevu a boj s dezinformacemi
Rádi bychom vás rádi pozvali na konferenci "Svoboda projevu a boj s dezinformacemi" ...
Přečíst článek ...
Demokracie a svoboda
TZ: Ústavní soud poukázal na nutnost zhodnotit dopisy ministrů k vypnutí webů
Peripetie zablokování několika dezinformačních webů na výzvu státu pokračuje. Nedávno civilní soud rozhodl, že takové...
Přečíst článek ...
Volební průzkumy
Jak by dopadly slovenské prezidentské volby metodou D21?
Kdyby se prezidentské volby na Slovensku konaly minulý týden, do druhého kola by s jasným náskokem postoupili...
Přečíst článek ...