Článek
IH21

Ohlédnutí za uplynulým rokem a PF 2020

Publikováno dne:
21.12.2019

Rádi bychom vám touto cestou popřáli šťastný a úspěšný rok 2020. A protože ke konci roku patří i jeho shrnutí a zhodnocení, připravili jsme pro vás přehled hlavních aktivit a událostí, kterým jsme se během roku věnovali.

Uplynulý rok 2019 byl pro nás prvním pod hlavičkou Institutu H21, který vznikl spojením firmy D21 a neziskové organizace Institut pro demokracii 21. Pod novou identitou úspěšně pokračujeme s městskou a školní participací. Realizovali jsme několik desítek participativních projektů v České republice i zahraničí a již počtvrté jsme zajistili participativní rozpočtování pro radnici v New Yorku. Letošní ročník měl rekordní účast, které výrazně pomohla možnost hlasovat online přes naší softwarovou platformu Decision 21. S její pomocí rozdělili newyorští občané v přepočtu téměř 740 milionů českých korun. Veškeré informace o našich participačních aktivitách najdete na www.participace21.cz.

V tomto roce jsme nezaháleli ani co se týče konferencí a nových projektů. V září jsme na Mezinárodní den demokracie uspořádali spolu se Senátem ČR mezinárodní symposium “Demokracie v 21. století: Výzvy a nové horizonty” v prostorách Jednacího sálu Senátu. Akce se zúčastnilo na 150 hostů z řad politiků, zástupců mezinárodních organizací a think-tanků, novinářů, akademiků a dalších osobností z celého světa. Dále jsme odstartovali projekt Společná řeč, který vyzdvihuje důležitost názorové plurality a konstruktivní diskuze mezi lidmi, kteří spolu nesouhlasí. Věříme, že toto téma je zvláště důležité dnes, kdy se hovoří o fenoménu rozdělené společnosti a kdy ve veřejné diskuzi spíše dominují emoce než rozumná snaha si vzájemně porozumět a dosáhnout konsenzu. Více se o projektu dozvíte na https://www.ih21.org/spolecna-rec.

Letos jsme také oslavili 30 let svobody. 17. listopadu jsme v rámci Festivalu svobody a Korza Národní rozdali 21 tisíc klíčů v barvách trikolory. Na náměstí Václava Havla jsme dále pro návštěvníky na stánku Institutu H21 připravili interaktivní hlasování o nejpozitivnějších událostech posledních 30 let. Lidé hlasovali Janečkovou metodou (D21) pomocí barevných míčků a hlasovacích tubusů. Za odhlasování dostali sadu barevných klíčů, které si s ostatními návštěvníky vyměňovali tak, aby jim na památku zůstala trikolora. Tu jsme také společně s firmou FAB předali 30 českým osobnostem spjatým s rokem 1989, například Martě Kubišové či Petru Pithartovi. Jednalo se o limitovanou, neprodejnou, ručně sprejovanou edici klíčů, které byly vyráběny v době sametové revoluce.

V novém roce budeme pokračovat ve vývoji a zdokonalování naší softwarové platformy Decision 21, šíření povědomí o myšlenkách podporujících dobré fungování demokracie a nadále pomáhat lidem najít společnou řeč.

Přejeme vám klidné prožití vánočních svátků a zdárný vstup do nového roku. Věříme, že se v něm potkáme i s vámi.

PS: Rok 2021 je zase o něco blíž ;)

Kolektiv autorů Institutu H21

info@ih21.org
Zobrazit profil

Další aktuality

Naše nejnovější texty nebo videa
Demokracie a svoboda
Zveme Vás na konferenci Svoboda projevu a boj s dezinformacemi
Rádi bychom vás rádi pozvali na konferenci "Svoboda projevu a boj s dezinformacemi" ...
Přečíst článek ...
Demokracie a svoboda
TZ: Ústavní soud poukázal na nutnost zhodnotit dopisy ministrů k vypnutí webů
Peripetie zablokování několika dezinformačních webů na výzvu státu pokračuje. Nedávno civilní soud rozhodl, že takové...
Přečíst článek ...
Volební průzkumy
Jak by dopadly slovenské prezidentské volby metodou D21?
Kdyby se prezidentské volby na Slovensku konaly minulý týden, do druhého kola by s jasným náskokem postoupili...
Přečíst článek ...