Článek
Demokracie a svoboda

Mezinárodní Symposium “Demokracie v 21. století: Výzvy a nové horizonty” v Senátu

Publikováno dne:
16.9.2019

Ve Valdštejnském paláci jsme 15. září přivítali politiky, akademiky, novináře a další osobnosti z České republiky i zahraničí na Symposiu „Demokracie v 21. století: Výzvy a nové horizonty“. Akci konající se symbolicky na Mezinárodní den demokracie inicioval místopředseda Senátu Jan Horník spolu s matematikem a zakladatelem Institutu H21 Karlem Janečkem.

O roli občanství v dnešním světě. O tom, jak křehký je mír a porozumění, ale i o volebních systémech, polarizaci společnosti, fakenews a vzestupu hypervůdců. Těmto tématům se v jednacím sále Senátu věnovalo dvanáct řečníků: politolog Patrick Deneen, politická konzultantka Tamar Newberger, vyšetřovatel válečných zločinů Vladimír Dzuro, přední odborník na teorii rozhodování Fuad Aleskerov, politička a diplomatka Jana Hybášková, zakladatel demokratické mediální firmy AL Media v USA Eric Adelstein, expert na volební systémy Hannu Nurmi, expert na AI Josef Holý, zakladatel Institutu de Borda Peter Emerson, výzkumnice Bele Wollesen, vědecká pracovnice Nora Siklodi a matematik Karel Janeček.

Účast potvrdilo na 150 politiků, zástupců mezinárodních organizací a think-tanků, akademiků, novinářů a dalších osobností z celého světa

Jednací sál Senátu v průběhu Symposia zaplnilo mnoho zajímavých osobností. Po úvodním slovu místopředsedy Senátu Jana Horníka a zakladatele Institutu H21 Karla Janečka se prezentace o krizi demokracie a úpadku občanství ujal politolog Patrick Deneen, dle kterého se nerodíme svobodní, ale svobodu se musíme naučit. Další z řečníků, Jana Hybášková, která prezentovala své zkušenosti z diplomatické mise v Iráku a Namibii, vidí základní kámen demokracie v lokální participaci občanů. Celodenní symposium uzavřel vyšetřovatel válečných zločinů Vladimír Dzuro emotivní prezentací o občanské válce a zločinech v zemích bývalé Jugoslávie.

Celou akci bylo možné sledovat v rámci online přenosu na stránkách Senátu, přítomný byl i štáb České televize. „Děkuji Karlovi Janečkovi a jeho mladému týmu za uspořádání Mezinárodního symposia Demokracie ve 21. století: Výzvy a nové horizonty v Senátu Parlamentu ČR. Už jsem zde zažil hodně konferencí, seminářů a různých veřejných slyšení, ale že by účastníci vydrželi od rána až do 19 hodin, to se jen tak nevidí. Gratuluji," hodnotí symposium místopředseda Senátu Jan Horník. „Ze symposia mám dobrý pocit. Program byl plný zajímavých řečníků, kteří mluvili o současných tématech ohrožujících demokratické hodnoty. Pro mě je největší výzvou demokracie v 21. století změna volebního systému,“ doplňuje matematik a zakladatel Institutu H21 Karel Janeček.

Účastníci Symposia si v online hlasování vyzkoušeli, jak ovlivňuje volební metoda jeho výsledek

Po celý den Symposia měli hosté skrze QR kód nebo link na své jmenovce možnost online hlasovat o tom, jakou osobnost z minulosti by rádi potkali, kdyby mohli. Hlasující vybírali z 12 osobností, mezi nimiž byl například Platón, Matka Tereza či Che Guevara. Cílem hlasování bylo ukázat, jak typ volební metody ovlivní výsledek. Účastníci symposia nejdříve osobnosti vybírali za použití 1 hlasu, poté Janečkovou metodou (D21) s 3 plusovými a 1 minusovým hlasem. Výsledky hlasování odprezentoval Karel Janeček v rámci bloku o volebních systémech.

Fotografie z akce a záznamy z České televize najdete na Facebookových stránkáchInstitutu H21. Záznam všech přednášek včetně prezentací řečníků na Youtube kanáluInstitutu H21.

Kolektiv autorů Institutu H21

info@ih21.org
Zobrazit profil

Další aktuality

Naše nejnovější texty nebo videa
Demokracie a svoboda
Zveme Vás na konferenci Svoboda projevu a boj s dezinformacemi
Rádi bychom vás rádi pozvali na konferenci "Svoboda projevu a boj s dezinformacemi" ...
Přečíst článek ...
Demokracie a svoboda
TZ: Ústavní soud poukázal na nutnost zhodnotit dopisy ministrů k vypnutí webů
Peripetie zablokování několika dezinformačních webů na výzvu státu pokračuje. Nedávno civilní soud rozhodl, že takové...
Přečíst článek ...
Volební průzkumy
Jak by dopadly slovenské prezidentské volby metodou D21?
Kdyby se prezidentské volby na Slovensku konaly minulý týden, do druhého kola by s jasným náskokem postoupili...
Přečíst článek ...