Článek
Demokracie a svoboda

Oslavy 30 let svobody jsme rozcinkali pamětními klíči z roku '89

Publikováno dne:
18.11.2019

Návštěvníci oslav 30. výročí sametové revoluce mohli v centru Prahy získat pamětní klíče z roku 1989 v barvách trikolory. Za nápadem stojí nezisková organizace Institut H21, která ve spolupráci se značkou FAB a Pavlem Šťastným, jedním z organizátorů oslav 30 let svobody a autorem loga Občanského fóra, realizovala projekt „Klíče ke svobodě“.

Naše nezisková organizace se stala jednou z těch, které měly tu čest prezentovat své aktivity na náměstí Václava Havla v rámci Festivalu svobody 17. listopadu. Na stánku Institutu H21 jsme pro návštěvníky připravili interaktivní hlasování pomocí hlasovacích tubusů a barevných míčků, symbolizujících plusové a minusové hlasy. Lidé v hlasování vybírali Janečkovou metodou (D21) mezi šesti klíčovými událostmi posledních 30 let ty, které vnímají nejpozitivněji. Výsledky hlasování = počty hlasů udělených jednotlivým možnostem, každý účastník mohl použít až 2 plusové a 1 minusový hlas, zobrazuje následující obrázek.

Výsledky hlasování. Počet plusových a minusových hlasů u jednotlivých možností.

Abychom návštěvníky našeho stánku k hlasování motivovali, dostali za něj sadu tří stejně barevných klíčů z roku 1989. Ty si s ostatními lidmi na piazzetě vyměňovali tak, aby jim z nich na památku zůstala trikolora. Důvod této aktivity vysvětlila Renata Klánová, PR manažerka Institutu H21:

"Chtěli jsme touto aktivitou propojit návštěvníky, kteří při vyměňování klíčů najdou společnou řeč. A to se nám podařilo. Potvrdili jsme si, že lidé jsou hraví. Klíče si s ostatními návštěvníky ochotně vyměňovali starší lidé i malé děti. Někteří z nich se k nám na stánek vrátili, aby ukázali, že už získali trikoloru. Klíče se tak v našem pojetí staly symbolem svobody a dialogu."

Výměna klíčů. Foto: Petr Lebeda

Hlasovací tubusy a míčky. Foto: Petr Lebeda

Foto: Petr Lebeda

S aktivitou klíčů jsme oslovili společnost FAB, která se pro nápad nadchla. Ke spolupráci se vyjádřil Jan Galda, ředitel výrobního závodu FAB v Rychnově nad Kněžnou:

"Byli jsme osloveni organizátory oslav výročí sametové revoluce v Praze, kteří nás požádali o výrobu 21 000 klíčů pro účastníky nedělních oslav. Myšlenka se nám velmi zalíbila, protože klíče byly před třiceti lety jedním ze symbolů sametové revoluce a změn. Kromě toho jsme vybrali významné osobnosti, které přispěly k získání naší svobody, a odeslali jsme jim speciální edici klíčů jako naše poděkování a vzpomínku."

Klíčovou trikoloru však mohli návštěvníci získat i tím, že navštívili všechna hlavní místa oslav 17. listopadu, pořádaných Festivalem svobody. Jeden ze tří pamětních barevných klíčů mohli účastníci získat na třech hlavních stanovištích. „Modrý na Albertově, bílý na Národní a Červený na Václaváku. Pokud navštíví všechna tři místa, jako vzpomínka jim zůstane klíčová trikolora," říká Pavel Šťastný, jeden ze spoluorganizátorů oslav 30 let svobody a autor loga Občanského fóra.

Na stánek Institutu H21 přišel i jeho zakladatel Karel Janeček, který s naším ředitelem Adamem Růžičkou vedl debatu na téma "Jak najít společnou řeč ve 21. století?"

Karel Janeček a Adam Růžička. Foto: Petr Lebeda

Studenti hlasují o klíčových otázkách ke 30 letům svobody

Hlasování jsme nedělali pouze na našem stánku, pro žáky a studenty jsme ho ve spolupráci s Festivalem svobody vytvořili i online v naší platformě Decision 21. Více než 30 neziskových a dalších organizací působících ve vzdělávání se v rámci projektu Festival svobody na školách spojilo, aby na jednom místě a přehledně nabídly aktivity, které k výročí 30 let svobody připravily. Projekt je určen nejen středoškolským studentům a jejich učitelům po celé České republice a probíhá v období od září do listopadu 2019. Od 12. do 30. listopadu 2019 mohou studenti středních, ale i starší studenti základních škol hlasovat o klíčových otázkách ke 30 letům svobody. Hlasovat je možné na https://vote.d21.me/FS2019naskolach. Budeme moc rádi, pokud se zapojíte!

Kolektiv autorů Institutu H21

info@ih21.org
Zobrazit profil

Další aktuality

Naše nejnovější texty nebo videa
Demokracie a svoboda
Zveme Vás na konferenci Svoboda projevu a boj s dezinformacemi
Rádi bychom vás rádi pozvali na konferenci "Svoboda projevu a boj s dezinformacemi" ...
Přečíst článek ...
Demokracie a svoboda
TZ: Ústavní soud poukázal na nutnost zhodnotit dopisy ministrů k vypnutí webů
Peripetie zablokování několika dezinformačních webů na výzvu státu pokračuje. Nedávno civilní soud rozhodl, že takové...
Přečíst článek ...
Volební průzkumy
Jak by dopadly slovenské prezidentské volby metodou D21?
Kdyby se prezidentské volby na Slovensku konaly minulý týden, do druhého kola by s jasným náskokem postoupili...
Přečíst článek ...