Článek
Knihy

Vydali jsme knihu Nenávist. Zveme Vás na setkání s autorkou

Publikováno dne:
9.11.2021

Mohou být slova formou násilí? Je třeba omezit svobodu projevu a zabránit tak ubližování druhým? A jak bojovat s nenávistnými projevy v běžném životě nebo na internetu? Nejen na tyto otázky odpovídá americká profesorka Nadine Strossenová ve své knize Nenávist, jejíž český překlad právě vydal Institut H21. Knihu pokřtil 21. října v Anežském klášteře matematik a zakladatel Institutu Karel Janeček spolu s kmotrem knihy Pavlem Francem, zakladatelem projektu Rekonstrukce státu.

Západní civilizace se potýkají s problémem, jak regulovat hate speech, neboli „nenávistné projevy“, které se v současnosti objevují ve velkém měřítku zejména na sociálních sítích. Nadine Strossenová předkládá řadu argumentů a na příkladech z mnoha zemí ukazuje, proč jsou regulace „nenávistných projevů“ škodlivé a narušují základní principy demokracie. Místo nich navrhuje alternativní necenzurní řešení a učí nás, jak se bránit nenávisti efektivním způsobem.

Podrobnosti o knize naleznete ZDE.

Srdečně Vás zveme na setkání s autorkou

Autorka navštíví Prahu při příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. Zájemci se s ní mohou setkat při několika příležitostech v týdnu od 15. do 19. listopadu, kdy bude  Strossenová přednášet na Karlově a Masarykově Univerzitě. A především pak 17. listopadu povede seminář o svobodě slova spojený se čtením z knihy Nenávist v prostorách vzdělávacího centra Sněmovní 7 v Praze. Více informací naleznete v události ZDE.



Nadine Strossenová je přední odbornicí na problematiku svobody projevu. Zastává přitom názor, že vhodnou obranou proti hate speech neboli „nenávistným projevům“ není cenzura, ale tzv. free speech. Jinými slovy, že potlačováním i extrémních projevů snižujeme vlastní šance takové názory vyvrátit v otevřené diskuzi. Zajímavý je i osobní příběh Nadine Strossenové. Její otec byl přeživší holokaustu. I přesto autorka v knize hájí právo neonacistů pořádat protestní pochody - podle ní je takový zákaz kontraproduktivní a extrémisté se pak staví do výhodné role oběti. Nadine byla dlouholetou, a ve své době nejmladší, prezidentkou Amerického svazu pro občanské svobody (ACLU). Je rovněž zakládající členkou hnutí Feminists for Free Expression.

Kniha Nenávist je k zakoupení ve všech dobrých knihkupectvích a na Kosmas.cz

Michal Tománek

Manažer marketingu a PR
michal.tomanek@ih21.org
Zobrazit profil

Další aktuality

Naše nejnovější texty nebo videa
Demokracie a svoboda
Zveme Vás na konferenci Svoboda projevu a boj s dezinformacemi
Rádi bychom vás rádi pozvali na konferenci "Svoboda projevu a boj s dezinformacemi" ...
Přečíst článek ...
Demokracie a svoboda
TZ: Ústavní soud poukázal na nutnost zhodnotit dopisy ministrů k vypnutí webů
Peripetie zablokování několika dezinformačních webů na výzvu státu pokračuje. Nedávno civilní soud rozhodl, že takové...
Přečíst článek ...
Volební průzkumy
Jak by dopadly slovenské prezidentské volby metodou D21?
Kdyby se prezidentské volby na Slovensku konaly minulý týden, do druhého kola by s jasným náskokem postoupili...
Přečíst článek ...