Článek
IH21

Ohlédnutí za uplynulým rokem a PF 2021

Publikováno dne:
21.12.2020

V uplynulých měsících jsme jako jednotlivci i celá společnost prošli mnoha zkouškami. Nyní je čas toto období zhodnotit, uzavřít a připravit se na rok 2021. Přečtěte si shrnutí hlavních aktivit a událostí, kterým jsme se letos věnovali. Věříme, že nadcházející rok nám umožní proměnit současnou krizi v příležitost!

Koronavirová pandemie zasáhla města a školy po celém světě, a tak jsme museli některé naše projekty Participace 21 odložit - nevyhlo se to ani tradičně připravenému Participativnímu rozpočtu v New Yorku. Navzdory všem výzvám jsme však letos úspěšně realizovali desítky nových participativních projektů v Česku i na Slovensku. Uplynulý rok ukázal, že moderní online nástroje pro rozhodování a občanskou participaci jsou aktuálnější, než kdy dříve. Momentálně přecházíme na vylepšenou verzi naší platformy Decision 21, participace s námi tak bude v roce 2021 ještě lepší a efektivnější!

Navázali jsme také nová partnerství s neziskovými organizacemi a firmami. Ve spolupráci s Nadací Open Society Fund Praha jsme spustili soutěž Na stojáka: Neziskovky v digi světě a technicky zajistili soutěž za přínos pro evangelizaci v digitálním světě Signály Awards 2020. D21 - Janečkovou metodou se také hlasovalo v soutěži Czech Social Awards. Během první vlny koronaviru jsme spustili projekt Díky Hrdinům a nadále se věnujeme také občanským a sociálním hrám. K příležitosti krajských a senátních voleb jsme připravili Volební trenažér, ve kterém jste si mohli vyzkoušet “volby jinak” - za použití více hlasů. Naše platforma také letos rozhodla o vítězi opozičních primárek prezidentských voleb v Bělorusku.

Letošní rok konferencím a eventům příliš nepřál, přes nejistou situaci během příprav jsme však v Obecním domě ve spolupráci se Senátem PČR úspěšně realizovali 2. ročník mezinárodního symposia “Demokracie v 21. století: Krize nebo příležitost?”. Na 180 účastníků z řad politiků, akademiků, zástupců mezinárodních organizací i veřejnosti přišlo za přítomnosti Prima CNN News diskutovat o tom, jaké může mít situace důsledky na fungování států a svobodných společností, a jak jí můžeme brát jako příležitost pro změnu k lepšímu. Programem symposia provedlo hosty 14 řečníků - ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, ekonomka Danuše Nerudová, podnikatel a expert na ICT a eGovernment Michal Bláha či radní města New York City Carlos Menchaca. Videozáznam všech přednášek najdete zde.


V rámci našeho projektu Společná řeč jsme spustili stejnojmenný podcast. Zveme do něj zajímavé osobnosti, které spojuje vůle diskutovat a přistupovat kriticky nejen k cizím, ale i k vlastním názorům. Poslechněte si rozhovor se zakladatelem Institutu H21 Karlem Janečkem, pražským primátorem Zdeňkem Hřibem či koordinátorem projektu Demagog.cz Petrem Gongalou. V příštím roce se můžete těšit na další zajímavé díly!


Tento rok jsme také vydali knihu O svobodě myšlení a slova od J. S. Milla z roku 1859. Text jsme přeložili tak, aby byly autorovy nadčasové myšlenky přístupné a srozumitelné modernímu čtenáři. Kniha je k dostání také ve formě audioknihy namluvené hercem Martinem Hofmannem. Tématem svobody slova se zabývá také vzdělávací projekt Bez svobody slova nebude, jehož cílem je rozšířit veřejné povědomí o svobodě slova a upozornit na rizika, která hrozí, pokud dovolíme její potlačování.


Na volebním systému záleží, a proto jsme spustili edukativní seriál Volební metody. Hravou formou se v něm dozvíte princip fungování různých volebních metod, jejich porovnání a příkladů z praxe. K příležitosti letošních senátních voleb jsme v rámci seriálu natočili video vysvětlující historii a funkce Senátu. Pokud vás zajímá, jaké politické strany mají širokou podporu veřejnosti, a které naopak nejvíce odpůrců, pusťte si náš seriál Volební průzkumy. Průběžně v něm prezentujeme datovou analýzu z průzkumu voleb do Poslanecké sněmovny, který realizuje neziskový ústav STEM.  


Námi tradičně plánované oslavy 17. listopadu letos překazil koronavirus, ale za loňský projekt Klíče ke svobodě realizovaný ve spolupráci s firmou FAB a agenturou AC&C jsme obdrželi Lemura - Českou cenu za PR 2020, a to hned ve 3 kategoriích(firemní komunikace, společenská odpovědnost, průmysl)! Projekt se také probojoval do finále mezinárodní prestižní soutěže Sabre Awards pro region EMEA (Evropa, Blízký východ a Afrika).


A co plánujeme na příští rok? Zatím prozradíme jen to, že se můžete těšit na vydání dalších knih, 3. ročník mezinárodního symposia a zajímavé partnerství v rámci Participace 21.


Přejeme vám krásné Vánoce a pohodový start do nového, magického roku 2021!

Kolektiv autorů Institutu H21

info@ih21.org
Zobrazit profil

Další aktuality

Naše nejnovější texty nebo videa
Volební průzkumy
Jak by dopadly slovenské prezidentské volby metodou D21?
Kdyby se prezidentské volby na Slovensku konaly minulý týden, do druhého kola by s jasným náskokem postoupili...
Přečíst článek ...
Volební průzkumy
Unikátny prieskum: Korčok prvý, voličov protikanditátov vie ale lepšie osloviť Pellegrini
Ak by sa konali voľby prezidenta Slovenskej republiky minulý týždeň, s jasným náskokom by do druhého kola postúpili Ivan
Přečíst článek ...
Demokracie a svoboda
Analýza: Hodlá WHO mluvit státům do boje s dezinformacemi?
Světová zdravotnická organizace(WHO) v současné době připravuje dokumenty, podle nichž by se členské státy měly řídit...
Přečíst článek ...