Článek
Volební metody

Průzkum o korespondenční volbě: Jak se Češi staví k možnosti volit poštou? Máme čerstvá data

Publikováno dne:
16.10.2018

Tématu korespondenční volby se věnujeme dlouhodobě, protože si myslíme, že pro všechny Čechy by mělo být co nejsnazší uplatňovat své volební právo – ať už žijí v zahraničí nebo v jiném městě, než kde mají trvalé bydliště. Projděte si čerstvé výsledky sociologického průzkumu, který pro nás zpracovala agentura Median.

Průzkum zjišťoval postoj Čechů k zavedení korespondenční volby ze zahraničí i vnitrostátně, například po vzoru Německa, kde možnost volit poštou využívá zhruba pětina občanů a poštovné jim hradí stát. Korespondenční volba funguje i v Rakousku, kde v posledních prezidentských volbách hlasovalo poštou cca 700 000 voličů.

Výsledky průzkumu

  • 43 % Čechů podporuje zavedení korespondenční volby, rozhodně proti je 32 % respondentů.
  • 75 % Čechů by umožnilo volit poštou i v rámci ČR, pokud by korespondenční volba byla zavedena. 72 % by ji umožnilo krajanům žijícím trvale v zahraničí a 79 % těm, kteří jsou v zahraničí jen přechodně.
  • 14 % Čechů nebydlí na adrese svého trvalého bydliště, tedy více než milion lidí. U mladých lidí v kategorii 18–29 let je to každý třetí, stejně tak každý třetí obyvatel Prahy.
  • 32 % voličů, kteří se chystají k příštím volbám do PSP by využili korespondenční volbu, kdyby mohli.
  • 12 % těch, kteří uvedli, že se ke klasickým volbám nechystají, by svůj hlas poštou odevzdali.

Celkově by zavedení jakékoliv korespondenční formy hlasování uvítalo 43 % Čechů. Největší podporu má u voličů TOP 09 (uvítalo by ji 84 %), u Pirátů (64 %) a také u stoupenců SPD (50 %). V nedělních Otázkách Václava Moravce její zavedení podpořilii Jan Hamáček a Pavel Bělobrádek, současná vláda jej dokonce slibuje v aktuálním programovém prohlášení.

„Politické strany, které se pragmaticky obávají korespondenční volby ze zahraničí, podle mne chybně předpokládají, že by většina dnes vyřazených voličů hlasovala stejně jako těch 10 % krajánků, kteří si dnes zařizují volební průkazy a cestují na ambasády – ti patří mezi nejangažovanější a nejvzdělanější část Čechů v zahraničí. Dopady na volební výsledky by asi byly relativně omezené – zvlášť při zařazení hlasů z ciziny do větších volebních krajů,“

- okomentoval náš průzkum sociolog společnosti MEDIAN Daniel Prokop.

Hlavní výhodou korespondenčního hlasování pro všechny občany doma i v zahraničí má být možnost odvolit takřka odkudkoliv a také kdykoliv od doby, kdy je zveřejněn termín voleb.

Návrh zákona o korespondenční volbě alespoň pro Čechy žijící v zahraničí od Markéty Pekarové Adamové z TOP 09 čeká již od června na projednání v Poslanecké sněmovně. Vývoj schvalování zákona budeme dále sledovat.

Podpořte i vy zavedení korespondenční volby v ČR podpisem naší petice. Děkujeme.

Kolektiv autorů Institutu H21

info@ih21.org
Zobrazit profil

Další aktuality

Naše nejnovější texty nebo videa
Volební průzkumy
Jak by dopadly slovenské prezidentské volby metodou D21?
Kdyby se prezidentské volby na Slovensku konaly minulý týden, do druhého kola by s jasným náskokem postoupili...
Přečíst článek ...
Volební průzkumy
Unikátny prieskum: Korčok prvý, voličov protikanditátov vie ale lepšie osloviť Pellegrini
Ak by sa konali voľby prezidenta Slovenskej republiky minulý týždeň, s jasným náskokom by do druhého kola postúpili Ivan
Přečíst článek ...
Demokracie a svoboda
Analýza: Hodlá WHO mluvit státům do boje s dezinformacemi?
Světová zdravotnická organizace(WHO) v současné době připravuje dokumenty, podle nichž by se členské státy měly řídit...
Přečíst článek ...