Článek
IH21

Primárky prezidentských voleb 2020 v Bělorusku: o vítězi rozhodla platforma Decision 21

Publikováno dne:
7.5.2020

O půlnoci 1. května skončilo online hlasování v běloruských primárních volbách (tzv. primárkách), ve kterých voliči hledali jednoho společného kandidáta běloruské opozice do prezidentských voleb. Hlasování zúčastnilo téměř 4 500 občanů. Vítězem se stal Nikolaj Kozlov, předseda Sjednocené občanské strany.

Během 35 dní (od 27. března do 30. dubna) měli lidé z celého Běloruska možnost skrze platformu Decision 21 online hlasovat pro kandidáta, který bude sjednocenně zastupovat běloruskou opozici v prezidentských volbách 2020. Do hlasování se celkem zapojilo 4 457 občanů, z toho 40 % žen a 60 % mužů. Více než polovině voličů (52,8 %) bylo v rozmezí 19-42 let, druhou nejpočetnější skupinu (29 %) tvořili lidé ve věku 43-60 let. Co se týče vzdělání, většina hlasujících uvedla univerzitní (55,2 %) a středoškolské vzdělání (24,4 %). Hlasování proběhlo kompletně online, anonymně a za pomoci SMS verifikace. Voliči v něm hlasovali dvěma různými metodami: volbou jedním hlasem a vícehlasou D21-Janečkovou metodou, která voličům umožnila udělit i hlas minusový. Jedná se o první použití naší online platformy Decision 21 a D21-Janečkovy metody v politických volbách.

Sociodemografická analýza voličů

Výsledky jsou pro obě hlasovací metody stejné. Vítězem běloruských primárek se stal předseda Sjednocené občanské strany Nikolaj Kozlov, pro kterého hlasovala více než třetina voličů (39,8 % ve volbě 1 hlasem / 39,4 % ve volbě D21-Janečkovou metodou). Kozlov se tak v prezidentských volbách stane opozičním kandidátem proti autoritativnímu prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, který v tomto roce plánuje na pozici hlavy státu opět kandidovat. V Bělorusku vládne již od roku 1994 a je označován za “posledního diktátora v Evropě”.

Na druhém místě se umístil Yury Hubarevich, předseda Hnutí za svobodu (36,1 % ve volbě 1 hlasem / 37,3 % ve volbě D21-Janečkovou metodou). Třetí místo v online hlasování obhájila spolupředsedkyně běloruské křesťanské demokracie Olga Kovalkov (24,1 % ve volbě 1 hlasem / 31,5 % ve volbě D21-Janečkovou metodou).

Hlasování probíhalo během koronavirové krize. Díky elektronickým volbám v něm bylo možné pokračovat, aniž by to ohrozilo zdraví voličů. Bělorusko má v současnosti přes 20 000 potvrzených případů nákazy COVID-19. Navzdory tomuto faktu zde není zavedena karanténa ani žádná jiná větší opatření a prezident Lukašenko situaci opakovaně zlehčuje, za což je kritizován Světovou zdravotnickou organizací i dalšími experty.

Tyto historicky první primárky běloruské opozice jsou názorným příkladem toho, že i v podmínkách autoritativního režimu, je možné určitým způsobem nastartovat (byť interní) demokratický proces.

Alesia Rudnik však varuje, že v kontextu, ve kterém se primárky konaly, je potřeba k volbám přistupovat s opatrností, aby snaha o nalezení nejlepšího opozičního kandidáta nemohla být zneužita pro zvýšení důvěryhodnosti nadcházejících voleb, a to bez skutečného ohrožení Lukašenkova režimu.

Výsledky voleb 1 hlasem

Výsledky voleb D21 - Janečkovou metodou

Kolektiv autorů Institutu H21

info@ih21.org
Zobrazit profil

Další aktuality

Naše nejnovější texty nebo videa
Demokracie a svoboda
Zveme Vás na konferenci Svoboda projevu a boj s dezinformacemi
Rádi bychom vás rádi pozvali na konferenci "Svoboda projevu a boj s dezinformacemi" ...
Přečíst článek ...
Demokracie a svoboda
TZ: Ústavní soud poukázal na nutnost zhodnotit dopisy ministrů k vypnutí webů
Peripetie zablokování několika dezinformačních webů na výzvu státu pokračuje. Nedávno civilní soud rozhodl, že takové...
Přečíst článek ...
Volební průzkumy
Jak by dopadly slovenské prezidentské volby metodou D21?
Kdyby se prezidentské volby na Slovensku konaly minulý týden, do druhého kola by s jasným náskokem postoupili...
Přečíst článek ...