Článek
Demokracie a svoboda

Spouštíme vzdělávací kampaň Bez svobody slova nebude

Publikováno dne:
9.11.2020

V Institutu H21 spouštíme kampaň Bez svobody slova nebude. Jejím cílem je upozornit na důležitost svobody slova ve společnosti a poukázat na rizika, která hrozí, pokud se dovolí její potlačování. Vzdělávací materiály svobodu slova vztahují především k tématům demokracie, tolerance a kritického myšlení.

Svoboda slova se stává tématem na mnoha frontách - boj s dezinformacemi, možná cenzura na sociálních sítích, kontroverzní karikatury, nenávistné projevy či fenomén tzv. kultury rušení (angl. cancel culture). V rámci řešení těchto problémů se často uvažuje o omezování svobody slova, ale zřídka se hovoří o její hodnotě a důležitosti. Vzdělávací kampaní Bez svobody slova nebude se snažíme poukázat na hodnotu této základní svobody a upozornit na rizika, která hrozí, pokud se dovolí její omezování bez velkého rozmyslu. Vzdělávací materiály svobodu slova především vztahují k tématům demokracie, tolerance a kritického myšlení.


Kampaň Bez svobody slova nebude začíná symbolicky 9. listopadu k příležitosti 31. výročí pádu Berlínské zdi a spouštíme jí pod záštitou primátora hlavního města Prahy. Vzhledem k vládním opatřením bude probíhat především v online prostoru, a to na sociálních sítích a webové stránce www.bezsvobodyslova.cz.


Kampaň volně navazuje na nové vydání knihy O svobodě myšlení a slova od Johna Stuarta Milla. Knihu jsme vydali letos v květnu s cílem předložit nadčasové myšlenky anglického filozofa v moderní češtině tak, aby byly přístupné současnému čtenáři, který se o téma zajímá. V rámci kampaně rozešleme knihu 121 českým osobnostem z řad politiků, akademiků, novinářů a mediálně známých tváří a připojí otevřený dopis, jenž vybízí k zamyšlení nad hodnotou svobody slova a k její podpoře.


“Česká republika by se mohla stát příkladem pro ostatní země jako místo, kde svoboda myšlení a slova vzkvétá. Lidé v naší zemi mají pořád živé vzpomínky na komunistickou totalitu a naše kultura akcentuje humor a humanismus, jež se špatně snoubí s jakoukoli formou cenzury. Chtěli bychom spolu s Masarykem věřit, že jsme tělem i duší demokratický národ, a postavit se za ideál demokracie jako diskuze, kde si lidé navzájem důvěřují a poctivě hledají pravdu. Doufáme, že i Vy toho budete součástí,” píše se v dopise, který podepsal matematik a zakladatel Institutu H21 Karel Janeček a ředitel Adam Růžička.


Více se o kampani dozvíte na stránkách www.bezsvobodyslova.cz a našem Facebooku. Každý návštěvník webu může také libovolně doplnit poslední slovo ve větě Bez svobody slova nebude. Odpovědi zpracujeme a promítneme 17. listopadu na jednom z pražských symbolů svobody. O podrobnostech vás budeme informovat! :)

Další aktuality

Naše nejnovější texty nebo videa
Demokracie a svoboda
TZ: Ústavní soud poukázal na nutnost zhodnotit dopisy ministrů k vypnutí webů
Peripetie zablokování několika dezinformačních webů na výzvu státu pokračuje. Nedávno civilní soud rozhodl, že takové...
Přečíst článek ...
Volební průzkumy
Jak by dopadly slovenské prezidentské volby metodou D21?
Kdyby se prezidentské volby na Slovensku konaly minulý týden, do druhého kola by s jasným náskokem postoupili...
Přečíst článek ...
Volební průzkumy
Unikátny prieskum: Korčok prvý, voličov protikanditátov vie ale lepšie osloviť Pellegrini
Ak by sa konali voľby prezidenta Slovenskej republiky minulý týždeň, s jasným náskokom by do druhého kola postúpili Ivan
Přečíst článek ...